Placeholder for Jorg van der Kaaij 2 voorkeurJorg van der Kaaij 2 voorkeur

‘De combinatie van teelt en ondernemen is het leukst’

Een interview met Jorg van der Kaaij over Kaaij Kwekerij

Toen Jorg van der Kaaij (17) werd geboren in het Friese Berlikum, hadden zijn vader Theo en oom Arjan net een paar jaar het familiebedrijf overgenomen. De overgrootvader van Jorg begon al in de jaren ’30 in Westland met het telen van druiven. Na diverse veranderingen, onder andere naar de teelt van trostomaten, namen zijn kleinzonen het bedrijf eind jaren ’90 over. In 2000 verhuisde Kaaij Kwekerij naar Friesland. Het bedrijf heeft sindsdien een flinke groei doorgemaakt. Het bedrijf groeide van 1,5 hectare kasgrond naar zo’n 24 hectare. We ontmoeten Jorg bij de ingang van de kwekerij. Links en rechts van de verharde weg verrijzen statige loodsen en kassen vol tomaten; stuk voor stuk onderdeel van Kaaij Kwekerij.

Voortdurende groei

Kaaij Kwekerij heeft 20 hectare tomaten, de overige 4 hectare zijn asperges. ‘Toen een buurman failliet ging, hebben ze zijn kassen overgenomen. Die waren echter geschikt voor paprika’s, niet voor tomaten. In die tijd liep het niet zo goed met de paprika’s, waardoor werd besloten om asperges te gaan telen. Onze voornaamste teelt bestaat echter uit trostomaten.’

Placeholder for Jorg van der Kaaij 9Jorg van der Kaaij 9
We hebben om de paar jaar steeds een stap kunnen zetten om het bedrijf uit te breiden.
Jorg van der Kaaij

Ondernemerslust

Iedere zaterdag werkt Jorg mee in het bedrijf. ‘Eigenlijk is alles in de kas nog handwerk. Het laten zakken van de planten, snoeien, blad snijden, klippen en natuurlijk het knippen van de tomaten zelf. We zijn wel samen met een bedrijf bezig met de robotisering van onder meer het knipwerk, maar dit is nog niet zo gemakkelijk, omdat iedere tomatenplant anders groeit.’

Jorg volgt drie dagen per week de mbo-opleiding Plantenteelt in Hoorn, zo’n 100 kilometer verderop. ‘Het is een hele rit, vandaar dat ik mijn stageplek dichter bij huis heb gezocht, namelijk bij de buurman’, glimlacht Jorg. Na zijn opleiding hoopt Jorg nog verder te studeren, het liefst bedrijfskunde.

‘Mijn vader is 7 dagen per week aan het werk in de kas en mijn moeder doet de administratie van het bedrijf. Meewerken was een onderdeel van de opvoeding en nu ben ik wat meer bij het bedrijf betrokken. Ik heb veel bewondering voor mijn vader en oom.

Duurzame energie en de nieuwe generatie

Zoals bij veel telers is ook bij Kaaij Kwekerij energie momenteel een hot topic. ‘We hebben ons gas voor een langere periode ingekocht, maar we zijn bezig met het verduurzamen en efficiënter maken van onze teelt. Uiteindelijk is het ’t spel om zoveel mogelijk opbrengst per vierkante meter te behalen. We hebben een aantal jaren geleden geïnvesteerd in 10 hectare ledverlichting en een ketel vervangen door een WKK-installatie (warmtekrachtkoppeling). Misschien dat we er in de toekomst nog één plaatsen misschien wel een op waterstof.

Placeholder for Jorg van der Kaaij 17Jorg van der Kaaij 17

Overname

Jorg wil het bedrijf in, dat is zeker. ‘Mijn vader is nu 51 jaar, dus het duurt nog wel even voordat hij ermee stopt. Het bedrijf is natuurlijk ook van mijn oom, die pas 46 is. Zijn dochter en mijn zus vormen samen met mij de 4e generatie binnen dit familiebedrijf. Zij willen het bedrijf vooralsnog niet overnemen, dus ik ben op dit moment de enige gegadigde. Ik wil eerst nog vooral veel ervaring opdoen.