Placeholder for GroentechipsGroentechips

Groentechips

Gezonde snack die heel makkelijk zelf te maken is. Kleurijk en super smaakvol alternatief voor vette en ongezonde snacks. Lekkere groenten voor groentechips zijn wortel, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel, bietjes of gewone aardappels. Als je wortel gebruikt, neem dan ook eens regenboogwortels. Deze zijn er namelijk, naast oranje, ook in de kleuren geel en paars. Ook met zoete aardappel kan je kiezen voor verschillende kleuren. Kortom, kies wat lekkere groenten uit en maak een heerlijke schaal vol groentechips. De verschillende soorten groenten hebben van zichzelf veel smaak. Wil je toch wat extra's toevoegen gebruik dan zeezout en mix dat eventueel met wat paprikapoeder, peper of een snufje chilipoeder.

Zutaten

 • 1 (zoete) aardappel
 • 1 pastinaak
 • 1 wortel
 • 1 biet
 • olijfolie
 • zeezout en evt. (gerookte) paprikapoeder naar smaak

  -Bakplaat met bakpapier

Zubereitung

 1. Verwarm de oven tot 180 ºC. Was en schil indien nodig de groenten. Schaaf met een mandoline of snijdt met een mes plakjes van 2 mm van de groenten. Heb je geen mandoline gebruik dan een scherp mes en snijd de groenten in dunne plakjes.
 2. Leg de groenten in één laag op de bakplaat en besprenkel de schijfjes met een beetje olijfolie.
 3. Bak de groenten 10 min.in de voorverwarmde oven. Keer de chips halverwege een keer zodat ze aan alle kanten goed drogen. Open tussentijds de oven een paar keer om het vocht te laten ontsnappen of plaats een pannenlap tussen de deur en de oven zodat er een klein kiertje ontstaat.
 4. Leg de groentechips op een bord met keukenpapier en laat ze afkoelen en krokant worden. Bestrooi ze naar smaak met een beetje zeezout met (gerookte) paprikapoeder.

Tip: De exacte baktijd is afhankelijk van de dikte van de groenten. Ook drogen sommige groenten sneller dan andere. Kijk regelmatig wat er gebeurt in de oven en bak sommige groenten korter en andere juist iets langer voor het beste resultaat.

Tip: Gebruik twee bakplaten tegelijk, zo kan je meer chips in één keer bakken.

Tip: Ook chips van één soort groente is lekker, bijv. pastinaak. Leg tussen de schijfjes pastinaak wat takjes rozemarijn en bestrooi de afgekoelde pastinaakchips eens met geraspte Parmezaanse kaas in plaats van zout.